In gesprek met: Mischa Graafmans

In de maandelijks terugkerende rubriek ‘In gesprek met’ knopen we een gesprek aan met één van onze trouwe supporters. Deze keer spraken we met Mischa Graafmans, een chef die ongeveer de hele wereld heeft gezien en wiens passie voor koken met de paplepel is ingegoten. Mede dankzij hem hebben de FULL’ers binnenkort een diploma op zak! Dit is Mischa’s verhaal:

“Mijn naam is Mischa Graafmans, 49 jaar. Ik ben als het ware in de horeca opgegroeid. Mijn vader heeft altijd eigen horecabedrijven gehad. Toen ik een jaar of acht was, stond ik in mijn vrije tijd al te knutselen in de keuken. Dat is eigenlijk altijd blijven hangen. Ik ben ook marinier geweest – vroeger was er dienstplicht hè, dus moest ik wel. Maar ik had het daar zo naar mijn zin dat ik uiteindelijk beroepsmarinier ben geworden. Koken is wel altijd mijn passie gebleven hoor. Mijn laatste jaren bij de marine heb ik als kok doorgebracht.”

“Mijn carrière als marinier heeft ervoor gezorgd dat ik altijd een beetje in het buitenland ben blijven hangen. Uiteindelijk kon ik van ieder land gewoon mijn thuis maken. Zo heb ik uiteindelijk op heel veel plekken als chef gewerkt – in grote hotels in Dubai, de Cariben, Amerika, overal eigenlijk. Ik heb ook heel lang op cruiseschepen gewerkt. Sinds een paar jaar ben ik pas weer terug in Nederland, daarvoor heb ik eigenlijk de hele wereld over gezworven. Maar hier ben ik in contact gekomen met Horeca Vakcollege, waar ik nu de opleidingen verzorg.”

“Stichting Twisted is via via in contact gekomen met Horeca Vakcollege. Dit college bestaat sinds 2019 en biedt opleidingen aan mensen die al werkzaam zijn in de horeca, maar nog niet over het bijbehorende diploma beschikken. De lessen worden uitsluitend gegeven door jongens uit het vak die ook echt nog actief in de horeca werken als chef. Dat geeft Horeca Vakcollege de mogelijkheid om op een andere manier les te geven. De samenwerking met Stichting Twisted – waarbij ik alle lessen persoonlijk heb verzorgd – is heel goed bevallen. Recentelijk zijn alle deelnemers geslaagd voor hun examen, dus dat is perfect!”

“Omdat een aantal van de jongeren plannen heeft om verder te studeren, ben ik nu met Horeca Vakcollege aan het kijken of we een vervolgopleiding op maat voor hen kunnen maken. Ook staat er alweer een nieuwe groep jongeren klaar om opgeleid te worden. Het uitzicht op een officieel diploma biedt deze jongeren toch weer een positief toekomstbeeld. Dat is dan ook waar ik het voor doe. Ik werd er best emotioneel van toen ik hoorde dat mijn leerlingen geslaagd waren voor het examen.”

“Er is niks leukers dan het feit dat ik positief heb kunnen bijdragen aan de omstandigheden van de FULL’ers. Wat dat betreft ben ik écht trots en hoop ik dat er nog veel toekomstmuziek in de samenwerking tussen Horeca Vakcollege en Stichting Twisted zit.”

(Tekst: Arjan Stokkers, beeld: Anouschka Raben)